Educatieproject bij Tambú, a Freedom Song

In 2013, het jaar waarin 150 jaar afschaffing slavernij werd herdacht, speelde Het Volksoperahuis een muziektheatervoorstelling met Nederlandse en Curaçaose spelers. Met daaraan gekoppeld een inhoudelijke en praktische workshop. Op deze manier boden wij middelbare scholieren op toegankelijke wijze een combinatie van kunst, geschiedenis en maatschappij.

Tambú, a Freedom Song was één van de grote theaterhits van Oerol 2012. De Curaçaose Albert Schoobaar en Nederlandse Kees Scholten spelen de halfbroers Johnny en Lorenzo. De één is hosselaar in Willemstad, de ander atleet in Rotterdam. Ze ontmoeten elkaar na jaren op de begrafenis van hun vader en erven zijn tambú, een oude slaventrommel. Dan ontbrandt de strijd over hun afkomst, ambities en identiteit. Curaçaose muzikanten, acteurs en zangeressen vertellen samen met de vaste kern van het Volksoperahuis dit ontroerend én kritisch verhaal over het gedeelde verleden van Nederland en Curaçao.

Workshop voor scholieren
In de workshop nam tambú speler Ompi Tio met behulp van Curaçaose muziekinstrumenten de leerlingen in vogelvlucht mee door de geschiedenis van Curaçao en Nederland. Hierbij lag de nadruk op het slavernijverleden en op de manier waarop de twee landen daardoor nu nog aan elkaar verbonden zijn. Vervolgens gingen de leerlingen aan de hand van een aantal stellingen met elkaar in gesprek over de dilemma’s uit de voorstelling. Daarna daagden we de leerlingen uit om een eigen freedom song te schrijven, geïnspireerd op het verhaal van Lorenzo en Johnny en de muziek uit de voorstelling.

Arjen van Prooijen (docent en kunstcoördinator van het Bonnefantencollege in Maastricht) over Tambú, a Freedom Song, voorstelling in 2013: “Wat een leuke sfeervolle voorstelling. Mijn leerlingen vonden het echt geweldig. Enkele leerlingen zeiden dat ze dit de beste voorstelling vonden die ze ooit gezien hebben. Ze waren allemaal zeer enthousiast. Zeker is deze voorstelling zeer geschikt voor scholieren. Een toegankelijk verhaal op originele wijze verteld. Ook theatraal viel er veel te genieten. Een leerling zei: “Ik wou dat alle opera’s er zo uit zouden zien.”

Ria van Steur van het Haarlem college over de workshop bij Tambú, a Freedom Song, voorstelling in 2013: “We hebben een geweldige avond gehad. Leerlingen gaven voor workshop + voorstelling een 10+.”… “Op het eind van de voorstelling, na het applaus toen de musici gingen spelen, stonden twee leerlingen op, wandelden van rij 3 rustig naar het podium, sprongen er op en stonden prachtig te dansen. Bijna de hele klas ging toen ook het podium op en stond te dansen. Het leuke was dat het publiek niet vertrok maar mee stond te klappen. We waren allemaal enthousiast. Aan ons hebben jullie in ieder geval dankbare toneelgangers overgehouden!”