Educatieproject bij Kerst in Paramaribo

 Educatie

Jongeren die een voorstelling van Het Volksoperahuis bezoeken, komen vaak voor het eerst in aanraking met muziektheater als kunstvorm. Met ons educatief programma verleiden we de leerlingen om zelf aan de slag te gaan op de vloer met de inhoud en het materiaal uit de voorstelling. Op deze manier raken ze betrokken en nieuwsgierig. Omdat de inhoud nauw samenhangt met de Nederlandse geschiedenis, is er sprake van een vakoverstijgende workshop. De vakken drama, geschiedenis en maatschappijleer worden op organische wijze met elkaar verbonden. De workshop wordt gegeven door een theaterdocent en een acteur of muzikant uit de voorstelling.

Aanbod maart/april 2016

Het Volksoperahuis, Manoushka Zeegelaar Breeveld en Borger Breeveld maken in het jaar dat Suriname 40 jaar onafhankelijkheid viert, de voorstelling Kerst in Paramaribo. Een voorstelling met scherpe observaties, opvallende ontdekkingen en veel muziek, liedjes met opzwepende Kaseko en andere Caribische ritmes.

Kerst in Paramaribo

Suriname is nu 40 jaar onafhankelijk. Het land lijkt op het eerste gezicht niets met Nederland gemeen te hebben, behalve dan de taal en de ANWB borden. Maar van de 800.000 Surinamers wonen 300.000 mensen in Nederland. Zij werden hier beroemde voetballers, advocaten, politici én theatermakers. Samen met actrice en zangeres Manoushka Zeegelaar Breeveld en haar in Paramaribo wonende vader Borger Breeveld, hoofdrolspeler uit de film Wan Pipel (1976), gaat Het Volksoperahuis op zoek naar onze verschillen én onze overeenkomsten. Kerst in Paramaribo is een theatraal reisverslag langs de donkere en lichte kanten van het jonge land Suriname, 40 jaar na de onafhankelijkheid. En zoals altijd bij Het Volksoperahuis is er volop muziek, nu met opzwepende kaseko- en andere Caribische ritmes.
Man: “Suriname: het land van coke, goud en Bouterse!”
Vrouw: “Schat, er leven hier ook gewoon mensen hoor. Mensen die het hoofd boven water proberen te houden.”

De workshop

Educatie is voor het Volksoperahuis meer dan enkel jongeren uitleggen waar de voorstelling over gaat. Er is bij Kerst in Paramaribo een educatief programma ontwikkeld in de vorm van een kookworkshop. De leerlingen bereiden onder leiding van een Surinaamse kok hapjes voor, die ze later tijdens de voorstelling uit mogen delen aan het publiek en de spelers. Tijdens het koken horen de leerlingen verschillende Surinaamse muziekstijlen en zal er op een ongedwongen manier zoals bij de Taarten van Abel, een gesprek op gang worden gebracht over wat het precies betekent om je ergens thuis te voelen. Wat zijn de randvoorwaarden? Waar voel jij je thuis? Kun je je thuis voelen op meerdere plekken? Daarnaast zal er tijdens het gesprek op organische wijze ingegaan worden op de Surinaamse geschiedenis, zodat de leerlingen een brede inleiding krijgen op de voorstelling.

Praktisch

Kosten voorstelling: informatie bij het theater
Kosten workshop: 75 euro
Duur workshop: 100 minuten
Doelgroep: bovenbouw Havo / VWO, 4e klas VMBO & MBO.

De workshop vindt bij voorkeur plaats op de dag van het voorstellingsbezoek. Maximaal 30 leerlingen per workshop.

Contact

Heeft u interesse in het bezoeken van de voorstelling in combinatie met de workshop, neem dan contact op met Linda Bosch, educatiemedewerker van het Volksoperahuis. Dat kan via: educatie@viarudolphi.nl of 06-22556755.