Randprogramma Hete Peper

Randprogramma Hete Peper

Foto: Indra Wicaksono

Foto: Indra Wicaksono

Tijdens de tournee van Hete Peper zullen er regelmatig extra activiteiten rondom de voorstelling georganiseerd worden. Hieronder vindt u per deelnemend theater alle informatie op een rij. De lijst van theaters zal regelmatig aangevuld worden.

Do 23 t/m za 25 april – Theater Bellevue

Op alle drie de speeldagen is er de exclusieve mogelijkheid om Indisch te dineren voorafgaand aan de voorstelling. Dit diner vindt plaats op het podium in het decor van Hete Peper. Tijdens dit diner wordt niet alleen een heerlijk Indisch gerecht geserveerd inclusief een drankje, maar krijgt het publiek ook een per dag wisselend extra programma voorgeschoteld:
Donderdag 23 april: Schrijfster Marion Bloem zal geïnspireerd door haar eigen oeuvre en verhaal vertellen over onze gezamenlijke Indonesisch-Nederlandse geschiedenis en relatie. Hierbij zal ze o.a. ingaan op het thema deserteurs en overlopers.
Vrijdag 24 april: De Grote Indoquiz. Met een vette knipoog naar het verleden én het heden krijgt het publiek vragen voorgeschoteld over Indo’s, Nederlanders en Indonesië.
Zaterdag 25 april: Altijd al meer willen weten over Indonesische dansvormen of –poppenspel? De makers van Papermoon en poppenspeler Rop Severien geven u een boeiende uitleg en tonen hun kunsten.

De aanvang van het diner en extra programma is 18.45 uur. De totale kosten (exclusief theaterkaartje voor Hete Peper) bedragen € 15,-. Kaarten voor het randprogramma kunnen telefonisch gereserveerd worden via 020-5305301, of aan de balie van Theater Bellevue gekocht worden. De capaciteit van het randprogramma is beperkt. Reserveren bij Theater Bellevue is daarom noodzakelijk.

Eerder werden deze randprogramma’s georganiseerd:

Theater Ins Blau Leiden

Donderdag 12 maart
Inleiding plus lichte maaltijd bestaande uit Indonesische hapjes, aanvang 19.15 uur

19.15-19.45 uur: inleiding door Els Bogaerts.
19.45-20.15 uur: lichte maaltijd van Indonesische hapjes verzorgd door toko Iboe Tjilik. Met korte toelichting op wat u eet.

Els Bogaerts studeerde dans en muziek op Java. Ze doceerde en deed onderzoek aan de opleiding ‘Talen en Culturen van Zuidoost-Azië en Oceanië’ van de Universiteit Leiden. Verder coördineerde ze bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie een groot onderzoeksproject naar de geschiedenis van de dekolonisatie van Indonesië. De bundels Van Indië tot Indonesië (2007) en Beyond empire and nation (2012) samengesteld met Remco Raben, kwamen voort uit dat project.
Momenteel werkt ze, onder auspiciën van het Leiden ‘Institute for Area Studies’, aan een boek over Javaanse cultuur in de Indonesische media.

De kosten voor hapjes en inleiding bedragen € 5,- per persoon, aanmelden is noodzakelijk en kan via Theater Ins Blau.

Vrijdag 13 maart (première)
Dinerarrangement (reserveren via Theater Ins Blau)
Indonesisch Specialiteiten Restaurant Surakarta biedt de bezoekers van Hete Peper een heerlijke nasi rames (rijst met diverse gerechtjes) aan met twee drankjes p.p. De nasi rames kan met vlees of vegetarisch besteld worden. U moet zich tussen 18.30 en 19.00 uur melden bij Surakarta, zodat u ruim de tijd heeft om te eten. Surakarta zit om de hoek bij Theater Ins Blau, aan Noordeinde 51-53.

Theater de Verbeelding Purmerend

Zaterdag 21 maart
Na afloop van de voorstelling is er een nagesprek met de makers én met Indiëveteraan Toon Capel; een in Purmerend zeer actief persoon die na zijn Indiëtijd tevens nauw betrokken is geweest bij de CPN (Communistische Partij van Nederland).

 

Theater Concordia Enschede

Donderdag 26 maart
Na afloop van de voorstelling is er een Q&A (nagesprek) waarbij Vaya Nijhof van Nasi Idjo de spelers gaat interviewen. Hoe kijken beide gezelschappen naar onze gezamenlijke Indonesisch- Nederlandse geschiedenis, hoe maak je hier een verhaal over, hoe verliep de samenwerking tussen Het Volksoperahuis en Papermoon Puppet Theatre en welke reacties krijgen ze op het stuk?
Nasi Idjo is een stichting die de Indische cultuur en identiteit levend wil houden door en voor de jongere generaties. Zie voor meer informatie ook www.nasi-idjo.nl.

Toneelschuur Haarlem

Vrijdag 27 & zaterdag 28 maart
Voorafgaand aan de voorstelling (19.15-19.45 uur) geeft schrijfster Marion Bloem een inleiding. Marion Bloem werd in 1952 geboren in Nederland als kind van ouders die twee jaar daarvoor uit Indonesië waren geëmigreerd. Bij het grote publiek raakte Marion Bloem bekend als schrijfster van het boek Geen gewoon Indisch meisje (1983). Daarna volgden vele romans, die vaak met de Nederlands-Indische geschiedenis of met het migrantenbestaan in Nederland te maken hebben. Hiernaast maakt Bloem ook documentaires en films, waaronder Wij komen als vrienden over deserteurs in Indië en Het land van mijn ouders. Ook is Marion Bloem beeldend kunstenares. In 1993 ontving zij de E. du Perronprijs voor haar hele oeuvre.

Bij Hete Peper zal Marion Bloem geïnspireerd door haar eigen oeuvre en verhaal vertellen over onze gezamenlijke Indonesisch- Nederlandse geschiedenis en relatie. Hierbij zal ze o.a. ingaan op het thema deserteurs en overlopers.

Momenteel is Marion Bloem ook op tournee met haar eigen muzikale verteltheaterprogramma Geen gewoon Indisch meisje. Voor de speellijst zie www.marionbloem.nl.

Rotterdamse Schouwburg

Vrijdag 3 april
Voorafgaand aan de voorstelling (19.30-20.00 uur) geeft schrijfster Marion Bloem een inleiding in het Haltheater* van de schouwburg.
Marion Bloem werd in 1952 geboren in Nederland als kind van ouders die twee jaar daarvoor uit Indonesië waren geëmigreerd. Bij het grote publiek raakte Marion Bloem bekend als schrijfster van het boek Geen gewoon Indisch meisje (1983). Daarna volgden vele romans, die vaak met de Nederlands-Indische geschiedenis of met het migrantenbestaan in Nederland te maken hebben. Hiernaast maakt Bloem ook documentaires en films, waaronder Wij komen als vrienden over deserteurs in Indië en Het land van mijn ouders. Ook is Marion Bloem beeldend kunstenares. In 1993 ontving zij de E. du Perronprijs voor haar hele oeuvre.

Bij Hete Peper zal Marion Bloem geïnspireerd door haar eigen oeuvre en verhaal vertellen over onze gezamenlijke Indonesisch- Nederlandse geschiedenis en relatie. Hierbij zal ze o.a. ingaan op het thema deserteurs en overlopers.

Momenteel is Marion Bloem ook op tournee met haar eigen muzikale verteltheaterprogramma Geen gewoon Indisch meisje. Voor de speellijst zie www.marionbloem.nl.

* Het Haltheater bevindt zich na binnenkomst in de schouwburg rechts.

Bijlmer Parktheater

Woensdag 8 april
Om 19.15 uur geeft Wulan Dumatubun, Indonesië betrokkene en dansprogrammeur van het Bijlmer Parktheater, een inleiding bij Hete Peper. Wulan speelde tevens mee als actrice en danseres in Once upon a time in the East, een eerste Paradeversie van Hete Peper die afgelopen zomer te zien was. De voorstelling zelf begint om 20.00 uur.

Zaterdag 11 april – Schouwburg Arnhem

Met inleiding door Hans van den Akker, conservator Museum Bronbeek en projectleider van de tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950. Aanvang van de inleiding is 19.30 uur.

En nog meer goed nieuws: bezoekers van Hete Peper in Arnhem kunnen op vertoon van hun theaterkaartje voor €3,- Museum Bronbeek bezoeken!

Vrijdag 17 april – Theater Dakota

Op vrijdag 17 april vindt NAAR HET THEATER MET MANDY plaats in Theater Dakota. Mandy van Winden, theaterdocent- en wetenschapper, leidt om 19.15 uur een voorgesprek bij Hete Peper. Dit zal gevoerd worden met Jef van Het Volksoperahuis, Richard Baumeister en de heer en mevrouw Sjarbaini. Richard Baumeister is voormalig conrector van het Haagse Johan de Witt college, maar heeft vooral ook een familiegeschiedenis die nauw verweven is met Indonesië en Den Haag. Ook Nelia en Wally Sjarbaini zijn Hagenaars met een geschiedenis die geworteld is in Indonesië. Onder leiding van Mandy van Winden gaan zij met het publiek in gesprek over de thematiek van Hete Peper. Bij het voorgesprek krijgt iedereen een kopje koffie of thee aangeboden van het theater.
Na afloop van de voorstelling leidt Mandy van Winden het nagesprek met de makers, waarbij het publiek vragen kan stellen en hun eigen verhaal kan delen. Dit alles onder het genot van een (gratis) Indisch hapje.

Posted by