Randprogramma Kerst in Paramaribo

Extra activiteiten bij Kerst in Paramaribo

Bij Kerst in Paramaribo wordt er regelmatig een randprogramma bij de voorstelling georganiseerd. Hieronder vindt u per theater een overzicht van deze extra activiteiten. Let op: deze pagina zal regelmatig een update krijgen met nieuw ingeplande activiteiten.

Theater Ins Blau – Leiden

Donderdag 10 maart Inleiding en Surinaamse hapjes

Inleiding door Rosemarijn Hoefte 19.15-19.45 uur
Rosemarijn Hoefte, historicus bij het Leidse KITLV, houdt een inleiding voor iedereen die wel eens meer wil weten over Suriname en de Surinamers in Nederland. Na de Surinaamse onafhankelijkheid kwam een kwart van de Surinaamse bevolking in Nederland wonen. 350.000 Nederlanders hebben Surinaamse wortels. Maar wat weten wij over hen?
Suriname was (en is) in elk geval een echte ‘melting pot’. Sinds de 17e eeuw verscheepten de Nederlanders enorme groepen tot slaafgemaakte mensen uit Afrika naar Suriname. Toen de slavernij in de 19e eeuw was afgeschaft, kwamen tienduizenden Aziatische arbeiders over, die de maatschappij blijvend veranderden. De economische groei van nu trekt duizenden Brazilianen, Chinezen en Haïtianen naar het land. Kortom: Suriname is een land van vele culturen en gezichten. Rosemarijn Hoefte kan u er alles over vertellen en praat u in een klein half uur bij.Rosemarijn Hoefte werkt als historicus bij het KITLV, het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde in Leiden. Ze is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Caraïben. Zij bezoekt de regio zeer regelmatig en heeft tientallen boeken en artikelen over Suriname geschreven.
Surinaamse hapjes 19.45-20.15 uur
Na afloop van de inleiding worden er lekkere Surinaamse hapjes geserveerd, samen genoeg voor een lichte maaltijd. De kok geeft uitleg over wat u eet en de geschiedenis van de gerechten.
Kosten: 5 euro. Reserveren is noodzakelijk en kan via deze link.
20.30 uur: aanvang voorstelling

Vrijdag 11 maart

Inleiding: 19.45 uur, zie hierboven. Toegang gratis, reserveren niet nodig.
20.30 uur: aanvang voorstelling.

Rotterdamse Schouwburg

Donderdag 31 maart

Voorafgaand aan de voorstelling zal van 19:30 – 20:00 een inleiding plaatsvinden in de Kleine Zaal.
Rosemarijn Hoefte, historicus bij het Leidse KITLV, houdt een inleiding voor iedereen die  meer wil weten over Suriname en de Surinamers in Nederland. Na de Surinaamse onafhankelijkheid kwam een kwart van de Surinaamse bevolking in Nederland wonen. 350.000 Nederlanders hebben Surinaamse wortels. Maar wat weten wij over hen?
Suriname was (en is) in elk geval een echte ‘melting pot’. Sinds de 17e eeuw verscheepten de Nederlanders enorme groepen tot slaafgemaakte mensen uit Afrika naar Suriname. Toen de slavernij in de 19e eeuw was afgeschaft, kwamen tienduizenden Aziatische arbeiders over, die de maatschappij blijvend veranderden. De economische groei van nu trekt duizenden Brazilianen, Chinezen en Haïtianen naar het land. Kortom: Suriname is een land van vele culturen en gezichten.

Grand Theatre Groningen

Dinsdag 5 april

Stadsschouwburg Utrecht

Vrijdag 22 april

Inleiding door Cornelly Chan A Hung (Stichting Kenki Liba), aanvang 19.45 uur
Cornelly Chan A Hung zal het publiek in een korte inleiding van zo’n 20 minuten vertellen over de rol van Kerstmis in de Surinaamse cultuur. Ze legt meer uit over hoe warm dit gevierd wordt en de rol van religie, heimwee en vooral familie hierin.
Cornelly Chan A Hung werd geboren in Suriname en kwam in 1967 naar Nederland. Ze woonde en werkte afwisselend in beide landen o.a. als maatschappelijk werkster. Na haar pensioen richtte Cornelly de stichting Kenki Liba op in Utrecht. Hiermee wilde ze een ontmoetingsplaats creëren voor de beleving van de Surinaamse, Gambiaanse en Nederlandse cultuur. De stichting richt zich uitdrukkelijk op iedereen, en wil onze samenleving verrijken door aandacht te vragen voor onze verschillende culturen en tradities.
Toegang gratis.

Theater Dakota

Zaterdag 23 april

Naar het theater met Mandy
Mandy van Winden weet veel van theater en vindt het leuk als je met haar en andere bezoekers naar een theatervoorstelling gaat. Of je nu vaak in het theater komt of  niet; dat maakt niet uit. Voorafgaand aan Kerst in Paramaribo, vertelt Mandy over wat je te zien krijgt. Dit maakt het kijken makkelijker; je weet al meer over de voorstelling en de artiest(en). Na afloop praat je in het café over wat je hebt gezien en wat je er van vond. De mensen van Het Volksoperahuis schuiven hier ook bij aan.
Vanaf 19.00 uur is Mandy in het café van het theater te vinden. Om 19.15 uur vertelt zij in de studio meer over de voorstelling, waarna deze om 20.15 begint. Het voorgesprek met Mandy is gratis. Je hoeft alleen je kaartje voor de voorstelling te kopen. Er is ongeveer plek voor 60 personen bij het voorgesprek. Geef je op via kassa@theaterdakota.nl. Meer info…

Gastoptreden Mushroom Mosis
De Haagse band Mushroom Mosis bestaat uit gitarist Danny van Dien en zanger Damani Leidsman. Samen maken zij soulvolle muziek met jazz- en bluesinvloeden. Als onderdeel van Kerst in Paramaribo brengen zij enkele nummers ten gehore die hun Surinaamse roots laten horen. Hierna zullen zij ook te zien zijn in Dakota tijdens The Evolution of R&B op 30 april.

Theater Bellevue

Donderdag 28 t/m zaterdag 30 april

Donderdag 28 april, 18.45 uur: Surinaams diner & Borger Breeveld over Wan Pipel
Heerlijk Surinaams diner in de theaterzaal in het decor van de voorstelling. Tijdens het diner vertelt Borger Breeveld over de film Wan Pipel, waar hij de hoofdrol in speelde naast Willeke van Ammelrooy. Wan Pipel van regisseur Pim de la Parra was de eerste speelfilm van het Suriname na de onafhankelijkheid en geeft voor het eerst een schets van het land vanuit de blik van de Surinamer. Borger Breeveld werd een nationale held door deze film die in Suriname nog steeds van groot belang is.
Klik hier voor meer informatie en kijk onder het tabje Randprogramma.

Vrijdag 29 april, 18.45 uur: Surinaams diner met gospel
Heerlijk Surinaams diner in de theaterzaal in het decor van de voorstelling. Tijdens het diner vindt een optreden plaats van Wazzup Singers, een dynamisch gospelkoor dat liederen zal zingen over Suriname en Nederland. Wazzup Singers is ontstaan onder de paraplu van het Dutch Gospel Art Institute, ook de organisator van BimRay Festival, hét gospelfestival van Amsterdam.
Klik hier voor meer informatie en kijk onder het tabje Randprogramma.

Zaterdag 30 april, 19.45 uur: De Nationale Vooroordelenquiz door cabaretier Jeffrey Spalburg
Wat weet jij van Suriname? Van Surinamers? Roti-kip? Fernandes? Bouterse? Kluivert? Of misschien Humberto Tan? Ze kunnen goed dansen? Ze wonen in De Bijlmer? En hebben allemaal een buitenvrouw? Waar of niet waar? Suriname is 300 jaar lang een kolonie geweest van Nederland en al lang voor de onafhankelijkheid, nu 40 jaar geleden, maken Surinamers deel uit van onze samenleving. We spreken dezelfde taal. Maar… Wat weet u nou echt? Tijd voor een test. In een ludieke quiz neemt quizmaster Jeffrey Spalburg u mee naar dingen die u weet, nog niet wist of denkt te weten.
Toegang gratis, reserveren niet nodig. Aanvang 19.45 uur (na aanvang geen toegang).
Klik hier voor meer informatie en kijk onder het tabje Randprogramma.

Posted by