De Vloek op Scheveningen

De Vloek op Scheveningen was een coproductie van Zuiderstrandtheater, Kwekers in de Kunst, Residentie Orkest, Het Volksoperahuis en Rabarber.

Het Zuiderstrandtheater komt in september met een nieuwe Scheveningse volksopera, als opvolger van de succesvolle vissersopera Harde Handen. De Haagse schrijver en cabaretier Sjaak Bral schrijft het script voor De Vloek op Scheveningen, een volksopera in drie bedrijven over verleden,heden en de toekomst van Scheveningen met o.a. operazangers Ernst Daniel Smid en Miranda van Kralingen. De regie is in handen van Kees Scholten en er zullen liederen van de hand van Jef Hofmeister te horen zijn. Sjaak Bral is zelf ook in de voorstelling te zien, naast Ernst Daniel Smid, Miranda van Kralingen e.a.  Net als bij Harde Handen is Kwekers in de Kunst met het Theaterkoor Dario Fo weer verantwoordelijk voor de muziek, die wordt uitgevoerd door het Residentie Orkest o.l.v. Rick Schoonbeek. Ook dit keer zingen meer dan honderd Scheveningers mee in het koor!

In De Vloek op Scheveningen neemt Sjaak Bral ons als verteller mee naar het voormalige eiland Vloek (Vlook op z’n Schevenings) en het daarnaar genoemde kraakpand De Vloek. De volksopera begint in 1894 en eindigt in de nabije toekomst.1894 is een jaartal dat in het geheugen van Scheveningers staat gegrift. De nacht voor Kerst richt een bulderende storm grote vernielingen aan. De zee vernietigt de vissersvloot en een groot deel van het dorp. Men fluistert dat het dorp sindsdien vervloekt is. Een vloek waardoor alles gedoemd is te mislukken.

We volgen Arie Vrolijk (Ernst Daniel Smid), voorman op scheepswerf de Sleep, in de jaren 60, en twintig jaar later zijn zoon Mink die de laatste loods op de werf kraakt en er een krakersbolwerk van maakt: De Vloek. Uiteindelijk  vallen ook de krakers ten prooi aan de Vloek. Hun vrijplaats gaat tegen de vlakte.
We eindigen in de nabije toekomst. De wethouder komt langs op eiland Vlook om de eerste paal in de grond te slaan. Maar voor wát? Niemand die het weet. Tijdens de plechtigheid dreigt een dramatische gebeurtenis het lot van de familie Vrolijk te bezegelen. Zal de Vloek ook dit keer op het dorp neerdalen?

Eerder te zien op:

  • 08/09/16 Zuiderdstrandtheater Scheveningen
  • 09/09/16 Première Zuiderdstrandtheater Scheveningen
  • 10/09/16 Zuiderdstrandtheater Scheveningen
  • 11/09/16 Zuiderdstrandtheater Scheveningen
  • 12/09/16 Zuiderdstrandtheater Scheveningen
  • 13/09/16 Zuiderdstrandtheater Scheveningen
  • 14/09/16 Zuiderdstrandtheater Scheveningen

Regie: Kees Scholten

Script: Sjaak Bral

Liedjes: Jef Hofmeister (o.a.)

Spel: Ernst Daniel Smid, Miranda van Kralingen, Sjaak Bral e.v.a.

Koor en spel: Theaterkoor Dario Fo

Muzikale uitvoering: Residentie Orkest o.l.v. Rick Schoonbeek

Volksoperahuis nieuwsbrief

Niks missen van het Volksoperahuis? Meld je aan!

Gelukt!