In 2013, het herdenkingsjaar 150 jaar afschaffing slavernij, presenteerden het Volksoperahuis en Izaline Calister, in samenwerking met Jörgen Raymann, de muziektheatervoorstelling Geen Liefde Zonder Vrijheid. De voorstelling werd gebaseerd op de Curaçaose slavenlegende van Buchi Fil. Hierna is Geen Liefde Zonder Vrijheid nog verschillende malen opnieuw gespeeld, waaronder in 2015 in de Stadsschouwburg Amsterdam in combinatie met Uw Koninkrijk Kwame.
Mosa Nena is het mooiste slavenmeisje van een Nederlandse plantage op Curaçao. Sinds jaar en dag is ze de lieveling en minnares van de plantagebaas. Totdat ze de nieuwe slaaf Buchi Fil ontmoet: een grote indrukwekkende man die ondanks zweepslagen weigert om te buigen voor zijn eigenaar. Als de hartstocht tussen hen opbloeit, heeft dit voor iedereen dramatische consequenties.
Samen met zangeres Izaline Calister en acteur Kees Scholten van Het Volksoperahuis vertelt Jörgen Raymann dit meeslepende en romantische verhaal. De Caribische ritmes en melodieën van zangeres Izaline Calister, twee percussionisten en een gitarist, komen op het podium samen met de westerse klassieke muziek van het Dudok Strijkkwartet. Jongerendansgroep Untold Empowerment uit Amsterdam-Zuidoost leverde tevens een bijdrage aan de voorstelling op De Parade.
Geen Liefde zonder vrijheid vertelt een verhaal over onmogelijke liefde, de universele drang naar vrijheid en het zoeken van je eigen weg. De voorstelling is gebaseerd op De Ballade van Buchi Fil, een beroemd gedicht van de Curaçaose schrijver Pierre Lauffer (1920-1981) dat een belangrijke plek inneemt in de Antilliaanse cultuur.
Zangeres Izaline Calister is de bekendste zangeres van Curaçao, befaamd om haar mix van Caribische klanken en jazzmuziek. Naast nationale en internationale (theater)tours, maakte zij ook verschillende cd’s waaronder Kanta Hélelé. Op dit album maakte zij reeds haar eigen bewerking van De Ballade van Buchi Fil waarin zij het verhaal vanuit een vrouwelijk perspectief belichtte.
Geen Liefde zonder vrijheid is onderdeel van een tweeluik over het slavernijverleden dat Het Volksoperahuis in 2013 op de planken brengt. In het najaar volgt een theatertournee van Tambú, a Freedom Song, ook in samenwerking met Izaline Calister.
Jörgen Raymann is behalve van zijn eigen televisieprogramma’s (o.a. Raymann is Laat en zo: Raymann) en zijn optreden in The Passion, bekend van zijn solocabaretprogramma’s in het theater. Met Geen Liefde Zonder Vrijheid keert hij als verteller terug op het toneel en neemt hij het publiek mee naar Curaçao.
De rol van Jörgen Raymann werd op De Parade Den Haag, in het Vondelpark Openluchttheater en op het Grachtenfestival overgenomen door Raymi Sambo (o.a. All Stars en Spangas op televisie en theaterrollen bij Tg Max, zijn eigen gezelschap V.I.G. en DNA).
Uw Koninkrijk Kwame
Geen Liefde Zonder Vrijheid werd in 2015 in Suriname en de Amsterdamse Stadsschouwburg gespeeld in combinatie met de satirische revue Uw Koninkrijk Kwame. De voorstelling is een humoristische show die de actuele relatie tussen Suriname, Curaçao en Nederland op de hak neemt. Het combinatieprogramma werd gespeeld in het kader van de viering van 200 jaar koninkrijksrelaties.
Ze willen met z’n drieën een cruise gaan maken, maar waar gaat de reis in hemelsnaam naartoe? Laagland (Kees Scholten, Nederland), Tante Es (Jörgen Raymann, Suriname) en CC (Izaline Calister, Curaçao) moeten een keuze maken: welke kant gaan zij samen op? Oud zeer komt boven en het blijkt maar niet mogelijk om een beslissing te nemen. Uw Koninkrijk Kwame neemt met veel plezier en muziek ‘ons’ koninkrijk op de hak.