Vurig muziektheater over het onvoltooide koloniale verleden
Na het succes van de Nederlands-Curaçaose voorstelling Morto i Laman op Oerol 2011 zette Het Volksoperahuis de samenwerking met Teatro Luna Blou uit Curaçao voort met de muzikale vertelling Tambú, a freedom song. Voor de voorstelling zijn speciaal drie Tambú’s geschreven door Elia Isena, drievoudig Tumba koningin van Curaçao. Deze zullen in Nederland gezongen worden door Izaline Calister, zelf ooit ook Tumba koningin die meerdere nummer 1-hits op Curaçao op haar naam heeft staan. Tevens wordt samengewerkt met Untold Empowerment, jongerenorganisatie uit Amsterdam Zuidoost die de dans en een deel van het spel voor haar rekening neemt.
Tambú, a Freedom Song is een muzikale vertelling over broederliefde, een mythische drum en het zoeken van je identiteit zonder je geschiedenis te verloochenen. De inhoud werd gevoed door vele gesprekken met politici, schrijvers, en kunstenaars op Curaçao. Het verhaal wordt afgewisseld met muziek van Jef Hofmeister van Het Volksoperahuis, Izaline Calister en een Caribische band die, zo schreef de Volkskrant over de voorstelling op Oerol: “… de oude Terschellinger manege doen ontvlammen en het Oerolpubliek voor even in een plezierige identiteitscrisis laten belanden”.
Tambú, a Freedom Song vertelt het verhaal van twee broers. Lorenzo, in Nederland opgegroeid, traint voor de Olympische marathon. Johnny, hosselaar tegen wil en dank, heeft Curaçao nooit verlaten. Zij treffen elkaar na jaren in Willemstad op de begrafenis van hun vader en erven zijn tambú, de drum die al generaties lang in bezit is van hun familie. Als de broers de tambú aan het museum verkopen, keert het noodlot zich tegen hen. Johnny krijgt ontslag en wordt door zijn vrouw het huis uit gezet. Lorenzo wordt getroffen door een mysterieuze spierziekte die zijn kans op deelname aan de Spelen tot nul lijkt te reduceren. De diefstal van de tambú uit het museum leidt tot een zinderende finale.
Tambú is, behalve de naam van de typisch Curaçaose drum (rumvaatje bespannen met geitenvel), ook de naam voor de muziek, de liederen en de dans die eraan gekoppeld zijn. In de slaventijd was de drum verboden omdat deze duivels zou zijn. Nu vormt tambú de geuzenmuziek van de zwarte Curaçaoënaar. In de voorstelling wordt traditionele tambú muziek gemixt met verschillende Caribische stijlen.
Theatertour 2013. Fotograaf: Jochem Jurgens
Theatertour 2013. Fotograaf: Jochem Jurgens
Theatertour 2013. Fotograaf: Jochem Jurgens
Theatertour 2013. Fotograaf: Jochem Jurgens
Theatertour 2013. Fotograaf: Jochem Jurgens
Theatertour 2013. Fotograaf: Jochem Jurgens
Theatertour 2013. Fotograaf: Jochem Jurgens
Theatertour 2013. Fotograaf: Jochem Jurgens
Theatertour 2013. Fotograaf: Jochem Jurgens
Theatertour 2013. Fotograaf: Jochem Jurgens
Oerol 2012. Foto: Jochem Jurgens
Oerol 2012. Foto: Jochem Jurgens
Oerol 2012. Foto: Jochem Jurgens
Oerol 2012. Foto: Jochem Jurgens
Oerol 2012. Foto: Jochem Jurgens
Oerol 2012. Foto: Jochem Jurgens
Oerol 2012. Foto: Jochem Jurgens
Foto Jochem Jurgens
Trailer Tambú, a Freedom Song
Tambú, a Freedom Song bij Telecuraçao
Piere Dunker interviewt Albert Schoobaar in het vliegtuig op weg naar Nederland
Cast van Tambú, a Freedom Song komt aan op Schiphol
"Tambú: A freedom song’ werd bezocht door de ‘WijkJury Utrecht’: zestien vrouwen met verschillende culturele achtergronden die met elkaar 12 theatervoorstellingen bezoeken. De dames vonden het een indrukwekkende voorstelling, waar met ontroering naar werd gekeken." en "Een prachtig onderwerp in de voorstelling is dat een kind van Curaçao naar Nederland wordt meegenomen en in Nederland opgroeit, maar op latere leeftijd toch op zoek gaat naar zijn eigen identiteit. Hoort hij in Nederland of Curaçao? Veel Nederlanders met een dubbele nationaliteit maken dit proces mee en stellen zichzelf dezelfde vraag over hun afkomst en waar zij thuishoren" en "De eindscène gaf kippenvel"
Rotterdamse Schouwburg 18 oktober
Op 18 oktober wordt er in de hal van de Schouwburg een inleiding verzorgd door Alex van Stipriaan. Van Stipriaan is hoogleraar Caribische Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit. Hiernaast organiseerde hij de tentoonstelling Zwart & Wit, over 150 jaar zwart-wit relaties in Nederland, die momenteel in het Tropenmuseum te zien is. Alex van Stipriaan zal onder andere ingaan op de verbinding tussen Curaçao en Nederland, waarbij zowel de geschiedenis als het heden aan bod komen. Dit doet hij aan de hand van zijn persoonlijke verhaal: van zijn kennismaking met Curaçao tot aan zijn werk nu.
Bordenhal Maastricht 24 t/m 26 oktober
Tante Jewel presenteert de Eerste Nationale Slavernijquiz
Op 24 oktober vindt de Eerste Nationale Slavernij Quiz plaats in De Bordenhal. Op ludieke wijze wordt het publiek middels ‘petje op, petje af voor de slavernij’ getest op hun kennis over ons gezamenlijke verleden. Presentator is Wijnand Stomp die in de huid kruipt van de flamboyante Caribische tante Jewel. Wijnand Stomp is een bekend Antilliaans theatermaker. Hij maakte verschillende jeugdvoorstellingen en heeft zijn eigen tv-serie Verhalen maken met Wijnand Stomp bij de KRO.
Op 25 oktober spreekt Hanna Timmers met Catrien Ariëns. Ariëns maakte verschillende fotoseries en een film over Curaçao.
Op 26 oktober vindt opnieuw de Nationale Slavernijquiz plaats.
Dr. Anton Philipszaal, Den Haag – 29 oktober
Wetenschapper Valika Smeulders is te gast. Als onderzoeker is zij gespecialiseerd in het erfgoed van het slavernijverleden. Deze avond richt ze zich speciaal op het verband tussen Amsterdam, Curaçao, slavernij en vrijheid. Waarom was tambúmuziek gebonden aan regels en wetten, tijdens de slavernij en nog lang daarna? Wat toont deze muziek over het beleven van vrijheid? En welk verband is er tussen Amsterdam, Curaçao, slavernij en vrijheid?
Toneelschuur Haarlem, 1 & 2 november
Op beide dagen vindt de Eerste Nationale Slavernij Quiz plaats. Op ludieke wijze wordt het publiek middels ‘petje op, petje af voor de slavernij’ getest op hun kennis over ons gezamenlijke verleden. Presentator op 1 november is Wijnand Stomp die in de huid kruipt van de flamboyante Caribische tante Jewel. Wijnand Stomp is een bekend Antilliaans theatermaker. Hij maakte verschillende jeugdvoorstellingen en heeft zijn eigen tv-serie Verhalen maken met Wijnand Stomp bij de KRO. Op 2 november is de presentatie in handen van Manoushka Zeegelaar-Breeveld en Paulette Smit.
Stadsschouwburg Utrecht – 4 & 5 november
Op beide dagen een nagesprek met de acteurs onder leiding van Brenda Emmen-Hassel. Zij is kenner op het gebied van de Antilliaanse gemeenschap in Utrecht.
Corrosia Almere – 13 november
Inleiding door schrijver en dichter Quito Nicolaas, afkomstig van Aruba, woonachtig in Almere.
Theater Bellevue 26 t/m 29 november 2013
Van dinsdag 26 november t/m vrijdag 29 november speelt Tambú, a Freedom Song in Theater Bellevue. De voorstelling zal worden voorafgegaan door een uitgebreid en feestelijk randprogramma. Niet alleen kun je alle vier de avonden een heerlijke maaltijd nuttigen in de grote zaal van Theater Bellevue samen met de acteurs van het Volksoperahuis, ook zal er op 26, 27 en 28 november een spreker zijn die een eigen licht schijnt op de thematiek uit de voorstelling. Op vrijdag 29 november sluiten we feestelijk af met de Eerste Nationale Slavernijquiz vóór de voorstelling en een muzikale show na afloop.
Bezoekers krijgen een totaalpakket aangeboden: een diner dat wordt verzorgd door Banda Bou Antilliaanse Catering, twee consumpties en een inspirerende inleiding. De prijs van dit alles samen bedraagt € 19,50. Kaarten hiervoor, én voor de voorstelling, zijn telefonisch te bestellen bij Theater Bellevue via 020-5305301 of door langs te komen bij de kassa.
De avond start om 18.45 uur, waarna het diner om 19.00 uur aanvangt. Het programma duurt tot 20.00 uur. De voorstelling start vervolgens om 20.30 uur.
Op dinsdag 26 november is wetenschapper Valika Smeulders te gast. Als onderzoeker is zij gespecialiseerd in het erfgoed van het slavernijverleden. Deze avond richt ze zich speciaal op het verband tussen Amsterdam, Curaçao, slavernij en vrijheid. Waarom was tambúmuziek gebonden aan regels en wetten, tijdens de slavernij en nog lang daarna? Wat toont deze muziek over het beleven van vrijheid? En welk verband is er tussen Amsterdam, Curaçao, slavernij en vrijheid?
Op woensdag 27 november wordt de inleiding verzorgd door Alex van Stipriaan. Van Stipriaan is hoogleraar Caribische Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit. Hiernaast organiseerde hij de tentoonstelling Zwart & Wit, over 150 jaar zwart-wit relaties in Nederland, die momenteel in het Tropenmuseum te zien is. Alex van Stipriaan zal onder andere ingaan op de verbinding tussen Curaçao en Nederland, waarbij zowel de geschiedenis als het heden aan bod komen. Dit doet hij aan de hand van zijn persoonlijke verhaal: van zijn kennismaking met Curaçao tot aan zijn werk nu.
Op donderdag 28 november is Ompi Tio, de tambúspeler uit de voorstelling, aan de beurt. Hij vertelt over de tambú drum die hij bespeelt in de voorstelling en gaat in op de Curaçaose tambútraditie. Ompi Tio is naast een bekende Curaçaose muzikant ook als docent verbonden aan Teatro Luna Blou. In zijn lessen geeft hij zijn leerlingen niet alleen percussietraining, maar brengt hij hen ook kennis bij over de geschiedenis van Curaçao en de maatschappij waar zij onderdeel van zijn.
Ten slotte wordt op vrijdag 29 november de Eerste Nationale Slavernij Quiz georganiseerd. Op ludieke wijze wordt het publiek middels ‘petje op, petje af voor de slavernij’ getest op hun kennis over ons gezamenlijke verleden. Presentator is Wijnand Stomp die in de huid kruipt van de flamboyante Caribische tante Jewel. Wijnand Stomp is een bekend Antilliaans theatermaker. Hij maakte verschillende jeugdvoorstellingen en heeft zijn eigen tv-serie Verhalen maken met Wijnand Stomp bij de KRO.
Na afloop van de voorstelling op vrijdag 29 november is er ook een gratis Caribisch muziekprogramma te bezoeken. Dit is niet alleen toegankelijk voor bezoekers van die avond, maar ook voor mensen die eerder die week in Bellevue naar Tambú kwamen. Toegang op vertoon van je (oude) kaartje.