25 jaar Het Volksoperahuis – Tot hier en verder

Het Volksoperahuis bestaat 25 jaar! Dit wordt gevierd met twee bijzondere jubileumprogramma’s in de eerste twee weken van december onder de titel Tot hier en verder.

Week 1: Greatest Hits met speciale gasten
In de eerste week van het jubileum wordt de muziek van Het Volksoperahuis gevierd. Basis voor alle volksopera’s waren steeds de liedjes van Jef Hofmeister, waarvan hij er inmiddels al meer dan 100 geschreven heeft. Het Volksoperahuis neemt het publiek tijdens haar jubileum mee langs de hoogtepunten hieruit. In een café chantant-achtige sfeer komen geliefde personages en liederen nog één keer voorbij. Verschillende gasten uit het verleden zingen of spelen mee in verrassingsoptredens. De muziek wordt gespeeld door het Orkest van de Liefde en de Dood, gevormd door vier topmuzikanten uit de Volksoperahuisgeschiedenis: Kim Soepnel, David van Aalderen, Roy Bakker en Robert van der Hoop.

Week 2: Theaterprogramma De dood en de zee
De tweede week van het jubileum staat in het teken van de vertelkunst van Het Volksoperahuis. De dood en de zee is de oer-volksopera die Het Volksoperahuis maakte tot wat zij is. De voorstelling, gebaseerd op het verhaal van de Vliegende Hollander, werd inmiddels al zo’n 200 keer gespeeld, van Amsterdam tot Willemstad, en in minimale bezettingen tot met grote koren. In 12 liederen vertelt De dood en de zee het tragische verhaal van kapitein van der Decken, die oog in oog met een apocalyptische storm weigert de zeilen te reven. In 2010 maakte Het Volksoperahuis Morto i Laman, een tropische versie van de voorstelling in samenwerking met Teatro Luna Blou uit Curaçao. Nu spelen zij nog één keer de oorspronkelijke De dood en de zee met Arie de Mol als verteller, Kees Scholten als zanger en acteur, Jef Hofmeister als muzikant en zanger, Kim Soepnel op contrabas en David van Aalderen op viool.

Theaterstudio 5
Theaterstudio 5 is een nieuwe theaterplek in Amsterdam, gevestigd in het gebouw van Theaterzaken Via Rudolphi.  Met het jubileum van Het Volksoperahuis wordt de ruimte voor het eerst in gebruik genomen als theater. Theaterstudio 5 is een sfeervolle plek die ruimte biedt aan 50 bezoekers per keer.

Het Volksoperahuis
Het Volksoperahuis werd opgericht in 1989, toen nog onder de naam Holle Hond, door componist/muzikant Jef Hofmeister en acteur/regisseur/zanger Kees Scholten. Samen brachten zij sindsdien zo’n 25 ‘volksopera’s’ over het voetlicht: muzikale  vertellingen over het leven, de dood en de liefde. Het lied, de muziek en het verhaal zorgen hierin met eenvoudige middelen voor rijk theater. Door de jaren heen speelden Het Volksoperahuis voorstellingen als De Dood en de Zee, De Zesdaagse van St. Jezus aan ’t Kruis, De Tweede Stem, De Zeeuwse Nachten Trilogie, De Martelaar, Een Missverkiezing, Tambú, a Freedom Song en I.N.D.O.
Het Volksoperahuis heeft binnen het zelfgecreëerde genre van de volksopera veel ontwikkelingen doorgemaakt. Steeds werden Jef Hofmeister en Kees Scholten hierbij geïnspireerd en ondersteund door verschillende andere muzikanten en theatermakers. Zo werkten zij lange tijd met  Arie de Mol (De Dood en de Zee, De Hoer en De Moordenaar en De Zesdaagse) en Rogier Schippers (Zeeuwse Nachten Trilogie en de religietrilogie De Martelaar/Een Missverkiezing/The Late Night show), maar ook met muzikanten als David van Aalderen, David Hollestelle, Fay Lovski en Izaline Calister en partners als Courage, Zep, Teatro Luna Blou (Curaçao) en voor de komende voorstelling Hete Peper met het Papermoon Puppet Theatre uit Indonesië. Hiernaast waren er intensieve samenwerkingen met (semi)amateurgroepen als het Weespertrekvaart Mannenkoor, Amsterdam Brass, de Jordanettes en Untold Empowerment.

Eerder te zien op:

 • 02/12/14 Greatest Hits met speciale gasten 20.00 Theaterstudio 5 Amsterdam
 • 03/12/14 Greatest Hits met speciale gasten 20.00 Theaterstudio 5 Amsterdam
 • 04/12/14 Greatest Hits met speciale gasten 20.00 Theaterstudio 5 Amsterdam
 • 05/12/14 Greatest Hits met speciale gasten 20.00 Theaterstudio 5 Amsterdam
 • 06/12/14 Greatest Hits met speciale gasten 20.00 Theaterstudio 5 Amsterdam
 • 09/12/14 Greatest Hits met speciale gasten 20.00 Theaterstudio 5 Amsterdam
 • 10/12/14 Greatest Hits (geannuleerd) Theaterstudio 5 Amsterdam
 • 11/12/14 De Dood en de Zee 20.00 Theaterstudio 5 Amsterdam
 • 12/12/14 De Dood en de Zee 20.00 Theaterstudio 5 Amsterdam
 • 13/12/14 De Dood en de Zee 20.00 Theaterstudio 5 Amsterdam
 • 14/12/14 De Dood en de Zee 15.30 Theaterstudio 5 Amsterdam
 • 14/12/14 De Dood en de Zee 20.00 Theaterstudio 5 Amsterdam

25 jaar Het Volksoperahuis – Tot hier en verder in de pers:

Volksoperahuis nieuwsbrief

Niks missen van het Volksoperahuis? Meld je aan!

Gelukt!