Dobru & ik

…someni wiwiri, someni kriki, someni prakseri, someni fasi fu anbegi, someni skin, someni tongo… wan pipel

…zoveel bladeren, zoveel kreken, zoveel gedachten, zoveel religies, zoveel huidskleuren, zoveel talen… één volk

 

Wan Bon: het gedicht

Met deze woorden uit zijn iconische gedicht Wan Bon doet de schrijver/dichter/activist Dobru (Robin Raveles, Paramaribo 1935) een universele oproep tot verbinding. In Dobru & ik gaan acteur Kenneth Herdigein en de jonge spoken word artiest Guillano Herdigein en muzikant Eva Skeete Mc Leed, vanuit het perspectief van twee generaties, op zoek naar de mens achter dit gedicht en naar de actuele betekenis ervan. Hoe verhouden wij ons tot Dobru’s oproep en hoe verhoudt het gedicht zich tot actuele issues als BLM, zwarte Piet, roofkunst, white supremacy, dekolonisatie, inclusiviteit en de spanning tussen identiteit en nationalisme?

In vijf beelden stipt Dobru de verschillen tussen de mensen aan. Hij eindigt met: Wan pipel, één volk. Dobru & ik is een muzikaal en theatraal portret met gebruik van historisch materiaal, persoonlijke ervaringen, oude en nieuwe teksten en de volkse accordeon versus hedendaagse rap.

Maak kennis met Dobru, activist en vooraanstaand lid van de Surinaamse nationalistische beweging Wie Eegie Sanie (onze eigen zaken). Hij wist via zijn poëzie zijn revolutionaire idealen en de strijd voor de Surinaamse onafhankelijkheid naar een breed publiek te vertalen.
Hij schreef in het Sranan Tongo, de taal die in zijn tijd niet gepast was om te spreken, maar voor een groot gedeelte van het Surinaamse volk de eigen taal was, de taal die het hart raakt. Zoals Nelson Mandela ooit zei: Als je met een mens praat in een taal die hij verstaat, gaat het in zijn hoofd. Als je met hem praat in zijn eigen taal, gaat het in zijn hart!’

Eerder te zien op:

  • 29/06/22 Try-out 20.30 Theater Corrosia Markt 43, Almere Haven
  • 30/06/22 Try-out 20.30 Theater Corrosia Markt 43, Almere Haven

Volksoperahuis nieuwsbrief

Niks missen van het Volksoperahuis? Meld je aan!

Gelukt!