Greaseman

Zin in een swingende avond vol nieuwe calypso-songs en een mooi liefdesverhaal? Kom naar Greaseman! Greaseman neemt het publiek mee naar Curaçao met een band bestaande uit steelpanspeler Konkie Halmeyer, de fantastische jonge Curaçaos-Nederlandse zangeres Susan Malaika Bailey, trompettist/drummer Walther Muringen en natuurlijk componist en gitarist Jef Hofmeister. Onder de rook van de voormalige Shell raffinaderij op Curaçao voltrekt zich een tragisch liefdesverhaal over een man en de geliefde die hij achterliet. Het Volksoperahuis brengt met Greaseman een avond over Curaçao en Nederland vol rake liederen, liefde en actualiteit.

Meer over Greaseman
Op Curaçao doet een verhaal de ronde. Een mysterieuze man doolt door de straten en maakt de buurt onveilig. Het is onmogelijk om hem te pakken te krijgen; zijn hele lichaam is ingesmeerd met olie, waardoor hij iedereen ontglipt. In de volksmond staat hij bekend als de ‘greaseman’. Het Volksoperahuis combineert het waargebeurde verhaal van deze mysterieuze man met het honderdjarig bestaan van de olieraffinaderij op het eiland. In de jaren ’80 werd deze door Koninklijke Shell voor 4 gulden van de hand gedaan aan de Curaçaoënaars. De inkomsten van het bedrijf zijn van levensbelang voor bevolking, maar de vervuiling op het eiland is enorm. Greaseman gaat over de dilemma’s die dit oproept, maar ook over de vraag ‘hoe nu verder?’

De makers van Greaseman
Jef Hofmeister en Kees Scholten werken voor Greaseman samen met twee muzikanten en de jonge zangeres-performer Susan Malaika Bailey. Zij heeft een diepe soulstem die ze met veel gevoel voor funk laat klinken. Een deel van haar jeugd bracht Susan door op Curaçao waarna ze naar Nederland verhuisde. Met Ruben van Domburg vormt ze de band Bombilate. Ook werkte Susan samen met Raymi Sambo. De Curaçaose steelpan -oftewel oliedrum- speler Konkie Halmeyer verdiende zijn sporen in de jazzwereld en was in Nederland bijvoorbeeld te zien samen met Hans Dulfer en Lucas van Merwijk. Hiernaast speelde hij in de Volksoperahuis-voorstellingen Tambú, a Freedom Song en Morto i Laman. Konkie combineert Caribische ritmes met een groot gevoel voor soul. Trompettist en multi- instrumentalist Walther Muringen is bekend van o.a. zijn werk met Ronald Snijders maar speelt ook met Denise Jannah en bij verschillende theaterprojecten van o.a. Urban Myth. Bij Het Volksoperahuis was hij te zien in Kerst in Paramaribo.

Eerder te zien op:

 • 13/10/17 try-out 20.00 Bijlmer Parktheater Amsterdam Zuidoost
 • 14/10/17 try-out 20.00 Bijlmer Parktheater Amsterdam Zuidoost
 • 18/10/17 try-out 20.30 Corrosia Theater, Expo en Film Almere
 • 19/10/17 try-out 20.30 Corrosia Theater, Expo en Film Almere
 • 20/10/17 première 20.30 Corrosia Theater, Expo en Film Almere
 • 21/10/17 20.30 Theater City of Wesopa Weesp
 • 25/10/17 20.15 Stadsschouwburg Groningen
 • 26/10/17 20.30 Groene Engel Oss
 • 27/10/17 20.30 Theater Ins Blau Leiden
 • 28/10/17 20.30 Stadsschouwburg Utrecht
 • 29/10/17 15.00 De Verbeelding Purmerend
 • 30/10/17 12.30 Concordia Enschede
 • 31/10/17 20.30 Theater Bouwkunde Deventer
 • 04/11/17 20.30 De Lieve Vrouw Amersfoort
 • 09/11/17 20.15 Theater Dakota Den Haag
 • 14/11/17 20.30 Rotterdamse Schouwburg Rotterdam
 • 17/11/17 20.30 Schouwburg Kunstmin Dordrecht
 • 22/11/17 20.30 Toneelschuur Haarlem
 • 23/11/17 20.30 Theater Bellevue Amsterdam
 • 24/11/17 20.30 Theater Bellevue Amsterdam
 • 25/11/17 20.30 Theater Bellevue Amsterdam
 • 29/11/18 première 20.00 Teatro Luna Blou Curaçao
 • 30/11/18 20.00 Teatro Luna Blou Curaçao
 • 01/12/18 20.00 Teatro Luna Blou Curaçao
 • 02/12/18 20.00 Teatro Luna Blou Curaçao

Naar een idee van: Albert Schoobaar

Regie: Kees Scholten

Tekst en composities: Jef Hofmeister

Spel en zang: Kees Scholten, Susan Malaika Bailey

Muziek: Jef Hofmeister (gitaar), Konkie Halmeyer (steelpan, bas), Walther Muringen (trompet, percussie)

Videobeelden: Octavio Curiel

Licht: Gé Wegman

Décor: Robert van der Hoop en Bas Peeters

Techniek: Wijnand Moeken en Robbert de Jongh

Productie: ProductieCollectief | Djoere de Jong

Foto's: Jochem Jurgens

Beeld: Ontwerp Bart Sparnaaij, foto's Jochem Jurgens en Ariadne Faries

Greaseman in de pers:

Amigoe

“Theatergezelschap Het Volksoperahuis toont de raffinaderij als de basis voor vreugde en verdriet. Die emoties worden versterkt door de aanstekelijke liedjes van Jef Hofmeister en de passende begeleiding van Konkie Halmeyer op steelpan en Walther Muringen op trompet en drums.” “ Susan Malaika Bailey speelt haar [de jonge vrouw uit Wishi-Marchena] overtuigend, als een strijdlustige Curaçaose die haar verdriet verbergt achter een glimlach.” “ De vrouw vindt onverwacht een medestander in Greaseman, de ongrijpbare met olie bedekte man die volgens een volksverhaal vroeger de straten van Curaçao onveilig maakte. In een dubbelrol speelt Scholten hem als een charismatische rockster.”

Bij Greaseman wordt er in verschillende theaters een extra programma georganiseerd om de voorstelling heen.

Toneelschuur Haarlem, wo 22 november

Inleiding door Alex van Stipriaan, hoogleraar Caribische geschiedenis
19.45 uur Bibliotheek van het theater. Reserveren wordt aanbevolen in verband met de beperkte capaciteit. Reserveren kan hier.
Slavernij en Shell zijn waarschijnlijk de twee meest bepalende fenomenen geweest in de geschiedenis van Curaçao. Alex van Stipriaan, hoogleraar Caribische Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit, zal in het kader van Greaseman meer vertellen over die geschiedenis  en de huidige situatie van de Isla raffinaderij op het eiland. Momenteel is hij bezig met een groot project over erfgoed en identiteit op Aruba, Bonaire en Curaçao. Shell is zo’n stuk erfgoed, dat er bovendien voor gezorgd heeft dat tienduizenden nieuwkomers zich op het eiland vestigden die allen hun eigen erfgoed meenamen.

Theater Bellevue, do 23 t/m za 25 november

Diner op het toneel met een bijzondere spreker
Terwijl u in het décor van Greaseman geniet van een heerlijk diner van de Antilliaanse cateraar Banda Bou, vertelt een spreker u meer over de thematiek van de voorstelling.
Aanvang: 18.45 uur. Kosten:€ 20,-. Reserveren is noodzakelijk en kan via Theater Bellevue.
HET DINER VAN DONDERDAG 23 NOVEMBER IS GEANNULEERD

Donderdag 23 november: Alex van Stipriaan GEANNULEERD

Vrijdag 24 november: Greenpeace
Faiza Oulahsen van Greenpeace vertelt over de schaduwkanten van de manier waarop wij onze grondstoffen winnen en verder verwerken. De macht van internationaal opererende bedrijven, zoals bijvoorbeeld de Isla raffinaderij, is groot en dit werkt maatschappelijke ongelijkheid in de hand. Hoe probeert Greenpeace dit soort instituten te beïnvloeden en haar stem te laten horen?

Faiza Oulahsen strijdt als campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace op allerlei manieren tegen klimaatverandering. Vaak op de achtergrond door te lobbyen, internationale klimaatconferenties te volgen en publiekscampagnes te organiseren. Soms op de voorgrond, met tv-optredens en spraakmakende acties. In 2013 kostte de strijd tegen olieboringen in het noordpoolgebied haar tijdelijk haar vrijheid. Na een actie bij een boorplatform van Russisch olie- en gasbedrijf Gazprom werd ze twee maanden opgesloten in een Russische cel. Faiza trad in 2011 aan bij Greenpeace als een van de jongste campagneleiders van de internationale organisatie ooit. Daarvoor studeerde ze politicologie en internationale betrekkingen.

Zaterdag 25 november
Muziekjournalist Jan Vollaard (NRC, OOR) spreekt met componist en muzikant Jef Hofmeister over calypso. Deze swingende Caribische muziek kent een bijzondere geschiedenis en heeft ook een belangrijke politieke component. Jef vertelt over zijn inspiratiebronnen en de belangrijke plek van de calypsomuziek in Greaseman.


AL GEWEEEST

Bijlmer Parktheater, vr 13 en za 14 oktober (in het kader van Black Achievement Month)

Voorprogramma met spannende Greaseman Quiz
Aanvang 19.15 uur, gratis voor bezoekers voorstelling
Wat weet jij eigenlijk over Curaçao en Nederland? Ken je de legende van de Greaseman? En welke Black Achievers ken jij? Christa Toppenberg presenteert een leuke en spannende quiz voor het hele publiek, voorafgaand aan de voorstelling. Christa Toppenberg  is geboren en getogen op Curaçao en was eerder  als presentatrice verbonden aan de Black Achievement Month. In samenwerking met NiNSee presenteerde zij eerder ook de herdenking van de Slavenopstand van 1795 op Curaçao.
Muzikaal naprogramma met hapjes
Na afloop van de voorstelling speelt de Volksoperahuis band nog wat swingende nummers en maken we het gezellig. Cateraar Banda Bou serveert er een heerlijk hapje bij.

Corrosia Theater, Expo en Film, Almere, wo 18 t/m vr 20 oktober

Elke dag (18 t/m 20 oktober): heerlijk Antilliaans buffet
De Almeerse Antilliaanse cateraar Ku Mil Amor verzorgt dagelijks om 18.30 uur een heerlijk buffet om de voorstelling alvast in de Antilliaanse sfeer te komen. Voor € 17,50 (inclusief een drankje) schuif je aan en geniet je mee van al dat lekkers. Reserveren is noodzakelijk en kan tot 13 oktober. Reserveren doe je via reserveren@corrosia.nl, 036 521 59 29 of via www.corrosia.nl.

Wo 18 & do 19 oktober: in gesprek met Het Volksoperahuis
Na afloop van de voorstelling krijgt het publiek de gelegenheid om de theatermakers het hemd van het lijf te vragen in een nagesprek. Wat wilde u nou altijd al weten van Kees, Jef, Susan en de muzikanten? Zij vertellen met veel plezier alles over Greaseman en hoe ze de voorstelling gemaakt hebben. Het nagesprek vindt plaats onder de bezielende leiding van presentator Job Kühlkamp, aan Corrosia verbonden als freelance publiekswerker.
Vr 20 oktober
We vieren na afloop van de voorstelling de première van Greaseman met muziek van de Volksoperahuis band en een feestelijk drankje.

Theater Dakota, Den Haag do 9 november

Inleiding door Alex van Stipriaan, hoogleraar Caribische geschiedenis
Tijd: 19.15-19.30 uur, in de studio. Gratis voor bezoekers van de voorstelling.
Slavernij en Shell zijn waarschijnlijk de twee meest bepalende fenomenen geweest in de geschiedenis van Curaçao. Alex van Stipriaan, hoogleraar Caribische Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit, zal in het kader van Greaseman meer vertellen over die geschiedenis  en de huidige situatie van de Isla raffinaderij op het eiland. Momenteel is hij bezig met een groot project over erfgoed en identiteit op Aruba, Bonaire en Curaçao. Shell is zo’n stuk erfgoed, dat er bovendien voor gezorgd heeft dat tienduizenden nieuwkomers zich op het eiland vestigden die allen hun eigen erfgoed meenamen.

Rotterdamse Schouwburg, di 14 november

Inleiding door Alex van Stipriaan, hoogleraar Caribische geschiedenis
Tijd: 19.30-20.00 uur, Haltheater Rotterdamse Schouwburg. Gratis voor bezoekers van de voorstelling.
Slavernij en Shell zijn waarschijnlijk de twee meest bepalende fenomenen geweest in de geschiedenis van Curaçao. Alex van Stipriaan, hoogleraar Caribische Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit, zal in het kader van Greaseman meer vertellen over die geschiedenis  en de huidige situatie van de Isla raffinaderij op het eiland. Momenteel is hij bezig met een groot project over erfgoed en identiteit op Aruba, Bonaire en Curaçao. Shell is zo’n stuk erfgoed, dat er bovendien voor gezorgd heeft dat tienduizenden nieuwkomers zich op het eiland vestigden die allen hun eigen erfgoed meenamen.

Volksoperahuis nieuwsbrief

Niks missen van het Volksoperahuis? Meld je aan!

Gelukt!