Morto i Laman

Een coproductie met Teatro Luna Blou van Curaçao

Een unieke samensmelting van Hollandse zeemansromantiek en Caribische passie, gebaseerd op de legende van De Vliegende Hollander. Een vertelling in het Papiaments doorspekt met Nederlandstalige liederen over leven tot de laatste snik.

De Dood en de Zee uit 1992 is een van de successen uit het roemruchte verleden van Muziektheatercollectief Het Volksoperahuis. In oktober 2009 speelde het Volksoperahuis een hernieuwde, Caraïbische versie van De Dood en de Zee op Curaçao. Op 20 september zijn wij samen met Laurens Joensen afgereisd naar het eiland. Hier werkten we samen met actrice Sheila Payne, muzikanten Pierre Dunker, Raymond Jusiana en anderen en een jongens- en mannenkoor aan deze verrassende tropische versie. Het resultaat van deze expeditie is het overweldigende Morto i Laman. In 2010 werd deze voorstelling voor het eerst in Nederland uitgevoerd, inclusief de Curaçaose spelers en een gospelkoor uit de Bijlmer. Verwacht oer-Hollandse smartlappen ondergedompeld in warmbloedige Caribische klanken.
 
Norman de Palm, directeur Teatro Luna Blou: “Het gebeurt zelden dat een Nederlands gezelschap er zo in slaagt de Curaçaose cultuur en de ziel van het eiland in een voorstelling te krijgen. We zijn er trots op dat we hierin geslaagd zijn.”

Minidocumentaire over de totstandkoming van de voorstelling Morto i Laman, een coproductie van Het Volksoperahuis en Teatro Luna Blou

Eerder te zien op:

  • 04/06/10 Schouwburg Rotterdam
  • 05/06/10 Schouwburg Rotterdam
  • 06/06/10 Schouwburg Rotterdam
  • 07/06/10 Bijlmer Parktheater Amsterdam Zuidoost

Compositie, spel, zang: Jef Hofmeister

Spel, zang: Kees Scholten

Spel: Sheila Payne

Mandoline, zang: Laurens Joensen

Percussie: Ompi Tio

Contrabas: Pierre Dunker

Steelpan: Konkie Halmeyer

Klarinet: Hein van Maarschalkerwaart

Vertaling: Jeroen Heuvel

Ondersteuning vertaling: Rina Penso

Organisatie koren: Dutch Gospel Art Meets

Organisatie: Theaterzaken Via Rudolphi

Morto i Laman in de pers:

Antilliaans Dagblad

“De Vliegende Hollander levendiger dan ooit - Acteur en zanger Kees Scholten overdondert met zijn performance en stem en weet het publiek elke keer weer te verrassen. (..) De typische Curaçaose muziekinstrumenten maken de belevenis echt compleet.”

Volksoperahuis nieuwsbrief

Niks missen van het Volksoperahuis? Meld je aan!

Gelukt!