Zeeuwse Nachten 3

Het Behouden Huys

Nadat het Volksoperahuis in de eerste twee Zeeuwse Nachten voorgoed heeft afgerekend met de Nederlandse helden Hans Brinker en Jan van Speijk, is het nu de beurt aan wat nog rest van Hollands Glorie.
Het derde en zinderende slot van het drieluik Zeeuwse Nachten over Nederland en het verlies van haar onschuld.
In deze ijskoude februarinacht teistert een watersnoodramp ons land. De Moeder aller Watersnoodrampen Heel Nederland loopt onder. Alleen een paar ijsberen weten de ramp te overleven op de laatste ijsschots, het laatste restje Noordpool dat over de Schelde drijft. Maar met hen blijkt ook de hele Nederlandse Canon aan boord geklommen. Alles wat zichzelf onmisbaar acht voor de Nederlandse geschiedenis, vecht voor zijn plekje op het gladde ijs. Zeeuws Meisje natuurlijk, maar ook Willem van Oranje, Anne Frank, Mohammed B. Hans Brinker natuurlijk en Van Speijk, maar ook Foxy Foxtrot, Sinterklaas, Annie M.G., Pim Fortuyn, Andre Hazes, Herman Brood…, zelfs het Friese Elfsteden- comité. Langzaam wordt het licht en de wereld smelt onder hun voeten weg. Terwijl het ‘Willem Barentz ensemble’ met soulmuziek de nacht in swingt breekt er paniek uit. Wie gaat er overboord om de rest te laten overleven?
In deze strijd op leven en dood is alles toegestaan. En er mag gewed worden.
Een stuk wederom over wanhoop en troost in historisch besef. En liefde natuurlijk. Voor uw ogen brengt de Vaderlandse geschiedenis zichzelf terug tot zijn essentie. Met gloedvolle zang als van de Titanic. Wat overblijft vaart de Hemel binnen, begeleid door Hemelse Koren, onder het motto: Helden uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Deze muziektheatervoorstelling van het Volksoperahuis ging in januari 2008 in première.

Spel, zang: Kees Scholten, Rogier Schippers

Contrabas: Kim Soepnel

Drums: Roy Bakker

Gitaar: Jef Hofmeister

Toetsen: Robert van der Hoop

Saxofoon: Eefje Benning

Trombone: Dominique Brackeva

Koor: de Jordanettes

Zeeuwse Nachten 3 in de pers:

Trouw

“Bruisend slot Zeeuwse Nachten op een Schelde vol ijs”, "In het slotdeel van het drieluik ‘Zeeuwse Nachten’ drijft het laatste stukje noordpool de Schelde op, terwijl een februaristorm heel Nederland opslokt."

Provinciale Zeeuwse Courant

“Hollandse helden samen op een smeltende ijsschots” Het Volksoperahuis wist de afgelopen seizoenen indruk te maken met de eerste twee delen van de muziektheatertrilogie Zeeuwse nachten. Daarin nam het op politiek incorrecte maar hilarische wijze de Nederlandse samenleving de maat. De serie wordt nu voltooid met de derde voorstelling: Het behouden huys, de afronding van een verhaal dat nauwelijks af te ronden lijkt. Donderdag was de première in Amsterdam.”

NRC Next

”De toekomstige, al zeer oude koningin Amalia praat liefdevol over opa Claus en oma Bea. Haar ‘pappie’ Alex moet telkens huilen. En Amalia, gehuwd met Lothar von Krupp bis Lotharingen (als ik het goed heb verstaan) pinkt ook een traantje weg: haar geliefde Nederland is aan het verdwijnen on de waterspiegel. Boven Middelburg staat 80 meter, de Hondsrug is al verdwenen, de boom van Anne Frank weggespoeld en van de Westertoren is alleen de blauw geverfde kroon nog over”

Volksoperahuis nieuwsbrief

Niks missen van het Volksoperahuis? Meld je aan!

Gelukt!