Randprogramma bij Tambú

Van dinsdag 26 november t/m vrijdag 29 november speelt Tambú, a Freedom Song Theater Bellevue. De voorstelling zal worden voorafgegaan door een uitgebreid en feestelijk randprogramma. Niet alleen kun je alle vier de avonden een heerlijke maaltijd nuttigen in de grote zaal van Theater Bellevue samen met de acteurs van het Volksoperahuis, ook zal er op 26, 27 en 28 november een spreker zijn die een eigen licht schijnt op de thematiek uit de voorstelling. Op vrijdag 29 november sluiten we feestelijk af met de Eerste Nationale Slavernijquiz vóór de voorstelling en een muzikale show na afloop.Scènefoto 5, fotograaf JochemJurgens

Bezoekers krijgen een totaalpakket aangeboden: een diner dat wordt verzorgd door Banda Bou Antilliaanse Catering, twee consumpties en een inspirerende inleiding. De prijs van dit alles samen bedraagt  € 19,50. Kaarten hiervoor, én voor de voorstelling, zijn telefonisch te bestellen bij Theater Bellevue via 020-5305301 of door langs te komen bij de kassa.
De avond start om 18.45 uur, waarna het diner om 19.00 uur aanvangt. Het programma duurt tot 20.00 uur.  De voorstelling start vervolgens om 20.30 uur.

Sprekers

Op dinsdag 26 november is wetenschapper Valika Smeulders te gast. Als onderzoeker is zij gespecialiseerd in het erfgoed van het slavernijverleden. Deze avond richt ze zich speciaal op het verband tussen Amsterdam, Curaçao, slavernij en vrijheid. Waarom was tambúmuziek gebonden aan regels en wetten, tijdens de slavernij en nog lang daarna? Wat toont deze muziek over het beleven van vrijheid? En welk verband is er tussen Amsterdam, Curaçao, slavernij en vrijheid?

Op woensdag 27 november wordt de inleiding verzorgd door Alex van Stipriaan. Van Stipriaan is hoogleraar Caribische Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit. Hiernaast organiseerde hij de tentoonstelling Zwart & Wit, over 150 jaar zwart-wit relaties in Nederland, die momenteel in het Tropenmuseum te zien is. Alex van Stipriaan zal onder andere ingaan op de verbinding tussen Curaçao en Nederland, waarbij zowel de geschiedenis als het heden aan bod komen. Dit doet hij aan de hand van zijn persoonlijke verhaal: van zijn kennismaking met Curaçao tot aan zijn werk nu.

Op donderdag 28 november is Ompi Tio, de tambúspeler uit de voorstelling, aan de beurt. Hij vertelt over de tambú drum die hij bespeelt in de voorstelling en gaat in op de Curaçaose tambútraditie. Ompi Tio is naast een bekende Curaçaose muzikant ook  als docent verbonden aan Teatro Luna Blou. In zijn lessen geeft hij zijn leerlingen niet alleen percussietraining, maar brengt hij hen ook kennis bij over de geschiedenis van Curaçao en de maatschappij waar zij onderdeel van zijn.

Tante Jewel presenteert de Eerste Nationale Slavernijquiz

Tante Jewel presenteert de Eerste Nationale Slavernijquiz

Slavernijquiz

Ten slotte wordt op vrijdag 29 november de Eerste Nationale Slavernij Quiz georganiseerd. Op ludieke wijze wordt het publiek middels ‘petje op, petje af voor de slavernij’ getest op hun kennis over ons gezamenlijke verleden. Presentator is Wijnand Stomp die in de huid kruipt van de flamboyante Caribische tante Jewel. Wijnand Stomp is een bekend Antilliaans theatermaker. Hij maakte verschillende jeugdvoorstellingen en heeft zijn eigen tv-serie Verhalen maken met Wijnand Stomp bij de KRO.

Na afloop van de voorstelling op vrijdag 29 november is er ook een gratis Caribisch muziekprogramma te bezoeken. Dit is niet alleen toegankelijk voor bezoekers van die avond, maar ook voor mensen die eerder die week in Bellevue naar Tambú kwamen. Toegang op vertoon van je (oude) kaartje.

Posted by